Jak je zvykem, tak i loňská konference byla spíš pracovně provozní, než vědecká. Takže oproti jiným příspěvkům zveřejňuji hlavní okruhy a ne konkrétní poznámky. Pokud bude mít někdo zájem o detailnější informace, není problém poskytnout. Kromě vlastních „zážitků“ mám také k dispozici následující literaturu (podotýkám, že vše v angličtině. A protože to má třeba i 80 stran, tak to opravdu do češtiny překládat nebudu!).
V roce 2014 bude konference v říjnu v Athénách. Takže tímto
vyhlašuji jednak
- výběrové řízení na někoho ze studentů (studentskou cenu tentokrát vyhrála dvojice z Tallinu, která mluvila o tom, jak bodují obědy ve školních jídelnách. To mi netvrďte, že něco podobného ve svých bakalářkách nedáte dohromady)
- a jednak na někoho, kdo by tam taky třeba mohl jet místo mě 😉
www.mypaceapp.com: aplikace pro mobilní sledování bilance klientů, vyvíjená na základě potřeb dietologů. Právě probíhá pilotní projekt a během příštího roku by měla být ostrá verze
www.nutri-facts.org: nejnovější informace o výzkumech v oblasti mikronutrientů, výsledky národních studií, vztah mikronutrientů a zdraví, možnost konzultovat přímo s odborníky, předpokládám autory studií. V rámci jedné pracovní skupiny se budeme pokoušet vytvořit podobnou platformu pro výzkum v oblasti dietologie.
www.thematicnetworkdietetics.eu: oficiální stránky DIETS2 projektu, kde můžete najít e-kurzy, přehled konferencí nejen v Evropě, národní předpisy pro různé oblasti dietologie a výživy
www.oncoline.nl: různé materiály pro onko pacienty a je ošetřující personál ke stažení. Rozhodně doporučuji 🙂 + existuje i něco jako oncologiedietisten.nl – pouze v holandštině. Ale fascinuje mě, že v Nizozemsku mají dietky svoje vlastní sdružení i podle profesního zaměření.
- ke stažení materiály Nutrition and Diet na stránkách oncoline.nl
- u onkologických pacientů je vhodné hodnotit klinické výstupy podle hmotnostního úbytku. Samotný BMI používat pouze jako doplňkový marker. Vhodné zavolat NT ke zhodnocení stavu pacienta u všech pacientů, kteří uvádějí úbytek tělesné hmotnosti 5 a více procent, aniž by měli špatný BMI nebo rizikové nutriční skóre.
- ke stažení online Clinical practice guidelines on cancer cachexia in advanced patients
- Zajímavě byly dány do kontextu některé živiny a druhy nádorů:
- cholesterol x nádory prsu a slinivky,
- beta-karoten, lycopeny x nádory plic u kuřáků (známé už skoro 10 let),
- nevhodná strava v pubertě u dívek x nádory prsu,
- protektivní jsou ovoce, zelenina, rostlinné tuky, selen,
- celkově vysoký podíl tuku v těle x nádory prsu (kvůli vysoké produkci estrogenů, adiponectin zvyšuje proliferaci buněk v tkáni), proto taky není vhodné pro rekonstrukci prsu po ablaci používat tukovou tkáň,
- v rámci prevence rakoviny nekonzumovat potravinové doplňky, ale udržovat si vhodnou tělesnou hmotnost, omezit příjem cukru, červeného masa a průmyslově zpracovaných potravin, alkoholických nápojů, soli a podporovat exkluzivní kojení do 6 měsíců života.
- výdaje na léčbu obezity za posledních 5 let stouply z 0,4 na 1,9 mld euro