Už na škole jsem na sobě zkoušela některé pacientské diety i nad rámec výuky. V nemocnici to pak pokračovalo tak trochu povinně ochutnáváním například sippingu (taková ta pitíčka), modulárních diet, nebo nových receptů pro pacienty. A tak jsem jedním takovým pokusem přišla k laktózové intoleranci.
GFCF
A pak se objevila nová dieta GFCF – gluten free – casein free. která by měla být skvělá nejen na hubnutí a na trávení, ale že prý vyléčí i z autismu (o GFCF ale jindy). Tak jsem ji zkusila. Vývary, vývary, vývary se zeleninou, s masem, zelenina, ovoce. Bylo mi báječně! Přesně, jak dieta slibuje – lehkost a příval energie. A když začne přicházet hlad, začněte si postupně podle předem daného plánu vracet potraviny, které jste teď vynechávali.
Když jsem se po dvou týdnech začala podle návodu vracet k mléčným výrobkům, ouha – nelze. Křeče, nadýmání mnohem větší a hlavně rychlejší, než jsem do té doby měla z alergie na lepek. A co teprve ten průjem!
Jak jsem k laktózové intoleranci přišla
Za ty dva týdny bez mléčných výrobků se mi prostě vypla tvorba enzymu laktázy, která laktózu ve střevě štěpí. To se opravdu stát může, například i při/ po nějaké nemoci, operaci nebo úrazu břicha. A nebo dietním excesu.
Ano, i tak je možné se laktózové intolerance dobrat.
Takže od té doby pozor nejen na běžné zdroje laktózy v mléčných výrobcích, ale i na
- Zmrzliny
- Čokoládu a oplatky
- Některé léky
- Jídlo v restauraci
- Káva z automatu (i když si dáte černou, mléko může zůstat na tryskách po zákazníkovi před Vámi)
- Pochutiny (krekry, chipsy, tyčky, sýrový popcorn)
- Sushi – Californské rolky
- Ochucovadla
- (výčet není úplný!)
Hell je z nějakého důvodu i tvrdý sýr ohřátý třeba v toastu. A to i přes to, že čím je sýr tvrdší, tím spíš je bez laktózy, která automaticky odchází se syrovátkou z finálního sýra pryč během výrobního procesu.
Před časem jsem také chystala acido na ochucení okurkového salátu a olízla jsem lžičku, abych zkontrolovala, jestli je ochucené přiměřeně.
A ráno bych mohla jít rovnou na kolonoskopii. Tak „skvěle“ mě ta jedna olíznutá lžička pročistila.
Jak je to s laktázou
Že prý mléko není pro dospělé savce, protože jiný dospělý savec mléko jiného savce nepije. Zkuste to třeba na kočičce. Když jí budete dávat kravské mléko od malička do dospělosti, s největší pravděpodobností nebude mít s jeho trávením problém.
Enzym laktáza je totiž konzumací laktózy pořád stimulovaný, a tak se pořád tvoří. Přestaňte na pár týdnů s mlékem a je dost možné, že se prostě „vypne“. Začněte s mlékem znovu a možná se znovu alespoň částečně „zapne“.
Různí lidé s nesnášenlivostí laktózy mohou mít různou míru tolerance. To znamená, že někdo nepozře ani ten tvrdý sýr a je mu zle i po stopách laktózy v lécích, někomu nevadí kromě tvrdých sýrů ani zakysané mléčné výrobky. A někomu může vadit pouze mléko a smetana v množství větším, než je ta kapička, která se dává do kávy.
Vynechání laktózy ani mléka plošně opravdu není nutné. Mléko je pro nás, lidi, skvělým a dobře zpracovatelným zdrojem vápníku, jódu a bílkovin. Pokud ze zdravotních důvodů mléko a mléčné výrobky vyřazovat nemusíte, nedělejte to jen proto, že to dělá nějaká celebrita.
A když máte pocit, že je Vám bez kravích výrobků lépe, nejděte rovnou po absolutním zavržení, ale hledejte co nejlepší náhradu. Například:
- Bezlaktózové výrobky (rozdíl v ceně je malý, na rozdíl od bezlepkových potravin)
- Kozí nebo ovčí výroby (laktózu sice obsahují, ale kravské mléko Vám nemusí sedět z jiného důvodu)
- Z rostlinných výrobků vybírejte ty obohacené o minerální látky, především vápník, s dostatkem bílkovin a nedoslazované.