Biopotraviny, tedy produkty ekologického zemědělství, mohou u lidí vyvolávat mylnou představu, že po nich přiberou méně než po normálním jídle. Díky tomu si možná dopřávají větší porce a mají menší motivaci ke cvičení. Vyplývá to z výzkumu psychologů z Michiganské univerzity, zveřejněného v časopise Judgment and Decision Making.

Vědci provedli dva experimenty. V prvním požádali 114 vysokoškoláků, aby si přečetli informace o složení na obalech sušenek. Na jednom se dočetli, že jsou vyrobené z biomouky (v angličtině „organic“). Pak měli hodnotit, o kterých sušenkách si myslí, že jsou zdravější a obsahují méně kalorií.

Většina studentů považovala za zdravější a dietnější biosušenky. Na stupnici od jedné do sedmi jim přiřadili průměrnou známku 3,9, zatímco klasickým sušenkám 5,17. Ve skutečnosti měly obě značky naprosto shodné množství kalorií. Nejlepší vlastnosti přisuzovali biosušenkám především studenti, kteří v dotazníku vyjádřili největší vztah k ochraně životního prostředí.

V druhém pokusu dali výzkumníci 215 studentům přečíst jednu ze dvou verzí příběhu o osobě, která chtěla zhubnout, ale zároveň se nechtěla vzdát svého obvyklého jídelníčku. V jedné verzi jedla po obědě normální dezerty, ve druhé pak biozákusky. Studenti pak měli hodnotit, jak velký průšvih bude, když osoba vynechá pravidelné odpolední běhání. Studenti, kteří četli příběh s biozákusky, to považovali za menší prohřešek.

Nejsou vždy, čím se zdají být Autoři upozorňují, že další výzkumy musí teprve ověřit, do jaké míry se tyto nepřímo vyjádřené postoje z obou pokusů promítají na skutečném chování studentů. „Z naší studie ale vyplývá, že lidé biopotravinám mylně přisuzují jiné vlastnosti, než jaké ve skutečnosti mají, a podle toho k nim přistupují,“ uvedl autor studie Jonathon P. Schuldt pro vědeckopopulární server Livescience.com.

Stejný server také připomíná, že výsledky jsou v souladu s dřívějšími zjištěními vědců z Newyorské univerzity. Podle nich se zákazníci nechávají často mást označeními typu „0 procent tuku“. Domnívají se například, že jogurt s takovým označením má méně kalorií, i když to nemusí být pravda – jako zahušťovadlo odtučněných jogurtů se totiž používá škrob. Podobně informace o nízkém obsahu cholesterolu na některých potravinách nemusí nutně znamenat, že obsahují méně tuku.

Publikováno v Lidových novinách, 22.6.2010